Tietoa ja tarvikkeita vanhojen talojen kunnostajille

Oli vuosi 2003 kun Pia Kuurma ja miehensä saivat käsiinsä sukutilan kaikki 28 kunnostettavaa rakennusta. Pariskunta alkoi kerätä navettaan varaosiksi vanhoja ikkunoita ja ovia. Paikalliset asukkaat halusivat auttaa ja alkoivat tuoda Metsänkylän navetalle myös muuta purkutavaraa vanhoista taloista. Varastojen kasvaessa heräsi pikkuhiljaa ajatus alkaa myymään tarvikkeita myös muille tarvitseville. Kolmen pienen lapsen ja gradun kirjoittamisen ohessa aloittettu myyntityö oli alkuun kolme tuntia viikossa. Tämä oli Pialle arvokasta omaa aikaa rakkaan aiheen parissa.

Asiakkaiden kysellessä lisäosia ja puuttuvia tarvikkeita heräsi tarve monipuolistaa valikoimaa ja etsiä valmistajia klassisille rakennusosille joita ei enää käytettynä löytynyt. Heloja ja muita harvinaisempia osia alettiin tuoda ulkomailta. Koska kaikkea ei enää saa käytettynä, Pia alkoi etsiä käsityöläisiä sekä tehtaita jotka valmistavat klassisia rakennusosia vanhoilla tekniikoilla ja materiaaleilla. Pia halusi pitää vanhan kierrättämisen ja uudistuotannon selkeästi erillään. Näin Metsänkylän navetan ohelle syntyi uudistuotantoon keskittyvä Domus Classica.

Helsingissä toimivan kivijalkamyymälän ohessa toimiva verkkokauppa on laajentumassa myös Ruotsin markkinoille. Tuotevalikoima on hyvin laaja ja tavarantoimittajia niin Suomessa kuin ulkomailla on yhteensä 250. Yksittäisiä seppiä ja perinteisiä perheyrityksiä on löytynyt ympäri Eurooppaa ja useista on tullut Pian perheelle myös läheisiä ystäviä. Tärkeää on keskinäinen luottamus ja kommunikaatio. Jos tuotteen kanssa on ongelmia, niistä keskustellaan ja tehdään tarvittavia muutoksia.

Helsingin yliopistolla taidehistoriaa ja rakennustaiteen historiaa opiskellut maisteri haluaa työllään edistää rakennussuojelua. Jakamalla tietoa ja tarjoamalla turvallisia, hyväksi todettuja perinteisiä materiaaleja ja opastamalla niiden käyttöä Pia Kuurma auttaa muita vanhojen talojen omistajia tekemään kestäviä valintoja. Hän kehottaa jokaista oman kotinsa kunnostajaa olemaan ylpeä tekemästään työstä. Vain käsityönä tekemällä saamme vanhat talot pelastettua ja säilytettyä kauniina koteina myös seuraaville sukupolville. Eikä tyylivalinnoissa kannata olla kovin pedantti. Hän itse valitsee kotiinsa ne kauneimmat vetimet ja niin on aina ennenkin tehty!
Olkoon aikakaudeltaan oikeanlaiset tai vääränlaiset – oma koti saa olla oman näköinen.

Hattulan kodista on tullut Pian koko perheelle todellinen sydämen paikka, johon myös aikuistuvien lasten on aina hyvä palata. Nyt 17-vuotias tytär auttelee innoissaan kahvilalla, poika toimii talonmiehenä ja nuorimmainen on aivan hulluna tilan eläimiin, joita hän hoitaa mielellään. Alpakoiden kavereiksi on tänä kesänä saapunut myös pari aasia sekä pieni pystyharjainen poni. Suuren suosion saanut kahvila on avoinna sunnuntaisin navetan aukioloaikojen mukaan. Miljöö on idyllinen ja leivonnaiset ihania. Näkemisen arvoinen on myös kahvilan vessa, joka on äänestetty Suomen kauneimmaksi!

Tulevaisuudessa Pia Kuurma näkee terveellisen rakentamisen herättävän yhä enemmän kiinnostusta. Allergioiden ja sisäilmaongelmien saadessa enenevässä määrin huomiota alkaa ihmisten kiinnostus turvalliseksi todettuihin perinteisiin rakennustapoihin kasvaa. Pia Kuurman molemmat yritykset auttavat asiakkaitaan kokonaisvaltaisesti ja asiakassuhteet ovat usein pitkiä. Hirren vaihdosta alkava projekti vie vuosien myötä sisäpintamateriaalien valintaan. Trähus ja Domus Classica tekevät yhteistyötä kunnostuskohteiden useissa vaiheissa. Tärkeintä on luottamus. Käytettävät tuotteet ja työmenetelmät ovat osoittaneet toimivuutensa satojen vuosien saatossa. Asiakas voi nukkua yönsä rauhassa.

Pia Kuurman perheelle vanhojen rakennusten kunnostaminen, yhdessä tekeminen ja muiden ihmisten auttaminen ovat elämäntapa. Pia innostuu suunnattomasti löytäessään asiakkaalle ratkaisun tai puuttuvan tuotteen, olkoon vaikka niinkin pieni kuin uunin vetohihnan lenkki!

“Kyläläiset pitivät kuulemma hulluna eikä kukaan olisi uskonut, mihin se likaisten vanhojen ikkunoiden roudaaminen voisi vielä johtaa. Mutta onneksi kuulen tämän vasta nyt! ” Pia Kuurma nauraa.

 

Pia Kuurma on mukana Trähus – Puutalokarnevaaleilla 5.8.

 

12.7.2017
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail to someone


Thomas Noreila, Founder, CEO
thomas.noreila@/hemtravlig
+358 40 705 1572

Ota yhteyttä